Nieuw lied ”Huiselijk geweld” vanaf nu te beluisteren

Singer-songwriter en theatermaker Maurice Mulderij is van meerdere markten thuis. Naast zijn muzikale en theatrale activiteiten werkt hij in de jeugdhulpverlening. Met de door hem en zijn vriendin opgerichte organisatie Nieuw Gezin begeleidt Maurice kinderen, jongeren en hun ouders. Een van de problemen waar hij meer dan eens mee te maken krijgt is huiselijk geweld.

Achter de voordeur
Huiselijk geweld is in veel opzichten een probleem dat zich buiten het zicht van omstanders voordoet, vaak letterlijk achter de voordeur. De invloed ervan op een gezin en vooral op de kinderen is groot en werkt op langere termijn door. Uit onderzoek blijkt dat de kans groot is dat slachtoffers van kindermishandeling in hun volwassen leven zelf veroorzakers van huiselijk geweld worden. Ook lopen kinderen die ooggetuige zijn van huiselijk geweld tussen ouders meer risico zelf een gewelddadige relatie met hun partner te ontwikkelen. Er is dus sprake van een vicieuze cirkel.

Doorbreken
De vicieuze cirkel van huiselijk geweld doorbreken, ziet Maurice Mulderij als een van zijn belangrijkste doelen in zijn werk als jeugdhulpverlener. Zo belangrijk zelfs, dat hij er als tekstschrijver, zanger en theatermaker aandacht voor vraagt in zijn voorstelling De Tussentijd. Daarin zingt hij het aangrijpende lied Huiselijk Geweld.

Pietertje
Het lied Huiselijk Geweld van Maurice Mulderij verhaalt over Pieter. Als de kleine Pietertje heeft hij een ogenschijnlijk prachtige kindertijd, zolang als de voordeur openstaat. Maar achter de gesloten deur is de kleine man getuige van huiselijk geweld. Gedurende het verloop van het lied draagt Pietertje het opgelopen trauma met zich mee. De volwassen Pieter vindt een vrouw en wordt vader, maar wat echte liefde is, heeft hij niet geleerd. Het gevaar voor herhaling ligt aan het einde van het lied levensgroot op de loer. Pieter lijkt meer op zijn eigen ouders dan hij ooit gewild heeft. 
Productioneel is het lied Huiselijk Geweld een uitkomst van de inspirerende samenwerking tussen Maurice en de muzikale grootheid Ton Snijders (Frank Boeijen, Stef Bos, Youp). Leo Janssen (Metropole Orkest) heeft het lied met saxofoonspel een extra dimensie gegeven.

De Tussentijd
Maurice zingt het aangrijpende lied Huiselijk Geweld over de kleine en grote Pieter in zijn muzikale theatervoorstelling De Tussentijd. Hierin is, naast ruimte voor zwaardere thema’s, ook veel ruimte voor mooie, zelfgeschreven theaterliederen en veel humor. De uitgebreide theatertournee start in november 2022. Een speellijst en meer informatie zijn te vinden op de website van Maurice: www.mauricemulderij.nl. Het lied Huiselijk Geweld is vanaf vrijdag 11 november te beluisteren op Spotify en via de overige streamingsdiensten. 

Foto: Jaap Reedijk / Tekst: Daan Bartels