Is een vrouw te lui om te sturen of is een man te ‘stoer’ om wijdbeens te paraderen en niét te sturen?
afgelopen week was ik op een ‘leuke’ plek waar mensen het fijn vinden om, op warme dagen, te varen in kleine bootjes door smalle slootjes: Giethoorn. Dé plek bij uitstek om te werken aan mn theatercollege Love Coach- De (on)zin van liefde goo.gl/VNeDxZ
Ik analyseer nu eenmaal graag (helaas) en het viel me op dat werkelijk ALLE bootjes werden bestuurd door mannen, die allen achteraan zaten bij het motortje. Ze stuurden er flink op los, keken bijzonder ernstig en leken hun taak uiterst serieus te nemen. Terwijl vooraan op het bootje (het sloepje) de vrouwen lagen, geen één uitgezonderd. Veelal wijdbeens paraderend in de zon. Stuk voor stuk lagen ze met glimmend ingesmeerde lijven heerlijk te genieten van het zonnetje en van de stuurkunsten van de man. En daar… daar was na 371 bootjes dan eindelijk een bootje die werd bestuurd door een vrouw! Maar helaas, dat kon ook niet anders want het was een bootje met alleen maar vrouwen. Na 426 bootjes was er dan eindelijk een vrouw die achteraan op het bootje zat terwijl twee mannen aan boord waren. Het ging hier echter niet om een eenvoudig sloepje, maar om een punter. Aan beide zijkanten stonden mannen druk te bewegen met hun stok…met hun paal… om het bootje de juiste richting op te sturen.
Ik ben gaan observeren of vooraf wordt overlegd wie stuurt en wie paradeert. Het zou kunnen dat dikwijls in de auto op weg naar het sloepje is bepaald wie welke rol vervult, want ik zag geen enkel overleg. Wellicht is hier een ongeschreven regel van toepassing en mijn vraag is: waarom?!
Is het omdat mannen zich te stoer voelen om, naast in hun dagelijkse leven, ook nog eens aangestuurd te worden door hun vrouw in een bootje? Is het zoiets als ‘thuis stuur jij, maar op het water ben ik de man’? Is dit ‘mannenwerk’ en voelt een man zich gepasseerd en gekleineerd als hij niet mag sturen?
Ik heb een liedje voor deze mannen geschreven https://youtu.be/1lC6Ii3lp58
Of wil de vrouw niet sturen omdat ze maar al te goed weet dat haar oerman een taak nodig heeft om goed te kunnen functioneren gedurende twee uur op het sloepje? Dat dit de manier is om lekker languit te liggen zonder gestoord te worden door haar oerman? Laat deze win- win situatie de kracht zien van ongeschreven regels?….
Sommige stellen weten, zonder al te veel woorden te gebruiken, alles van elkaar… uit liefde! Daarom heb ik dit liedje geschreven…https://youtu.be/OxPaw-ruahw
Al met al heeft deze onzinnige analyse en dit nog zinlozer verhaal me een middag en een avond gekost. Ik had het beter kunnen laten varen….